Inedit

“Cuminţenia Pământului” de Brâncuşi, scoasă la vânzare de proprietar

Statul român are drept de preempţiune şi poate păstra, contra-cost, capodopera în Patrimoniul cultural naţional

Una dintre cele mai semnificative opere brâncuşiene aflată pe teritoriul românesc, “Cuminţenia Pământului” - parte a unei colecţii bucureştene particulare - a fost pusă în vânzare şi prezentată luni în cadrul expoziţiei private dedicate avangardei româneşti “Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizată de către Casa de licitaţii Artmark cu prilejul vizitei unor importanţi colecţionari internaţionali.
Potrivit comunicatului de presă remis de casa de licitaţii, opera face în prezent obiectul mai multor oferte de achiziţie, unele aparţinând unor colecţionari români, altele provenind de la colecţionari şi instituţii culturale internaţionale. Capodopera brâncuşiană este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional. Astfel, Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat în 3 septembrie procedura de înştiinţare al Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preempţiunii, conform obligaţiilor legale. Notificarea statului român de către Casa Artmark cu privire la punerea în vânzare a sculpturii lui Brâncuşi, drept răspuns la ofertele existente în piaţa internă şi în cea internaţională, creează acestuia ocazia de a păstra şi muzealiza importanta capodoperă.

Opera este evaluată la 20 de milioane de euro

Realizată în 1907, “Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum “Sărutul” şi “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului plastic oltean, în care acesta formula noi sensuri filozofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.
“Cuminţenia Pământului” a fost cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Opera a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat.
Actualmente, sculptura realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului) este evaluată la suma de 20 milioane de euro.
Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea în 2009 de către Casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn “Madame L.R.” pentru preţul de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse).
Ultima vânzare a unui Brâncuşi, petrecută tot la Casa Christie’s, de data aceasta la New York, în iunie 2014, s-a soldat cu 5,4 milioane de euro pentru un simplu studio în gips al viitoarei capodopere “Sărutul”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...