Sub Lupă

Laţ în jurul lui Condescu

Şeful Pandurilor, audiat la poliţie pentru finanţările nelegale intrate de la SNLO în club. Alţi doi foşti directori sunt urmăriţi penal de procurori.

Liderul sindical Marin Condescu, preşedinte al Pandurii Târgu Jiu, a fost audiat, luni, de poliţiştii din Gorj, în legătură cu un contract de cesiune prin care echipa de fotbal a primit, în 2011, 1,6 milioane lei de la fosta SNLO, banii fiind destinaţi iniţial pentru tichetele de masă ale minerilor. Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie şi al echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu, a ajuns, luni, 29 iulie, în jurul orei 9.00, la sediul Poliţiei Judeţene Gorj, unde a fost audiat de poliţişti timp de aproximativ două ore. Avocatul lui Condescu a declarat, la ieşirea din sediul Poliţiei Gorj, că nu s-a început urmărirea penală împotriva clientului său.

Alţi doi directori ai fostei SNLO, cercetaţi penal

Liderul sindical a fost audiat în dosarul în care doi foşti directori ai fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Marin Condescu a fost chemat la audieri vineri, însă le-a comunicat poliţiştilor că nu poate fi prezent, întrucât se află la Cluj-Napoca pentru a parafa actele în baza cărora echipa Pandurii Târgu Jiu va juca cu Hapoel Tel Aviv pe Cluj Arena, meciul tur din preliminariile Europa League. Poliţiştii au început, vineri, 26 iulie, urmărirea penală împotriva a doi foşti directori ai fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia, după ce i-au audiat pe parcursul mai multor ore, într-un dosar deschis în baza unei plângeri depuse de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia. Avocatul fostului director general Daniel Burlan şi al fostului director economic Daniel Olaru, Janeta Cosmulescu, fost adjunct al Parchetului Tribunalului Gorj, a declarat că, vineri, după audieri, clienţilor săi le-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală faţă de ei sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Război total între Ciurel şi Condescu

Scandalul din curtea clubului de fotbal din Târgu Jiu a izbucnit la jumătatea lunii iulie, după ce directorul Complexului Energetic Oltenia a acuzat conducerea clubului de cheltuirea nejustificată a unor sume virate de companie în conturile grupării sportive. „Am văzut în raportul cenzorilor sume importante cheltuite fără o justificare”, a acuzat managerul CE Oltenia. În urma plângerii depuse de Laurenţiu Ciurel, pe 10 iulie, poliţiştii gorjeni debarcau în curtea Clubului Pandurii pentru a ridica actele contabile. Verificările ulterioare efectuate de anchetatori, i-au trimis pe Daniel Burlan şi Daniel Olaru în faţa procurorilor, în timp ce Marin Condescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului sportiv, a scăpat, până acum, doar cu o audiere.

Banii pe bonurile de masă ale minerilor au intrat în contul clubului

Contractul vizează o cesiune de creanţe pe care fosta SNLO a încheiat-o în anul 2011 cu firma Edenred România SRL, furnizoare de tichete de masă pentru mineri, în contract implicându-se şi Clubul Pandurii Lignitul Târgu Jiu, condus de liderul sindical al minerilor, Marin Condescu. Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei şi, conform unei declaraţii a managerului privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia să îşi primească banii de la Pandurii, conform înţelegerii avute cu SNLO, unitatea minieră virând sumele prin intermediul clubului de fotbal. Ciurel menţiona că a cerut o anchetă după ce reprezentanţii Edenred România SRL l-au notificat cu privire la faptul că nu şi-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunând că nu ştie de unde provine datoria respectivă. Ulterior, într-o altă conferinţă de presă, şi liderul sindical Marin Condescu a declarat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, că suma a fost un împrumut temporar luat de la SNLO cu acceptul furnizorului de tichete. Condescu a precizat că, la vremea respectivă, pe fondul crizei economice şi al neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al SNLO, societatea minieră nu putea să vireze banii în mod direct şi legal către clubul de fotbal, recurgându-se la acest artificiu. Liderul sindical a precizat că echipa va plăti banii împrumutaţi, în opinia sa neexistând vreo problemă sau vreo ilegalitate. „Niciuna din acţiunile pe care clubul le-a făcut în 2012, în 2011 şi până în 2004 şi chiar mai în urmă, dacă doriţi, nu îmbracă o formă penală. În toţi aceşti ani am luat licenţa anual, iar administrativ şi financiar nu au fost probleme, iar pe 2012 clubul a încheiat anul cu un profit de peste trei milioane de lei”, a declarat Marin Condescu.

Burlan şi Olaru, somaţi să plătească o altă gaură de trei milioane de lei

Daniel Burlan a fost director al SNLO din partea PDL până în anul 2012, când unitatea a fuzionat cu termocentralele din Oltenia şi a format Complexul Energetic Oltenia. Burlan este de mai mulţi ani membru în Consiliul de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, funcţie în care actuala conducere a CE Oltenia nu-l mai susţine. Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Pandurii, Marin Condescu, a afirmat însă în ultima vreme de mai multe ori că Burlan face parte în continuare din această structură de conducere. În cursul lunii mai, conducerea CE Oltenia i-a somat pe Burlan şi Olaru să plătească unităţii o sumă de trei milioane de lei, bani ce ar reprezenta o altă finanţare considerată ilegală pe care SNLO a acordat-o către Pandurii în perioada în care cei doi erau în funcţii de conducere. Curtea de Conturi a fost cea care a constatat în raportul său de activitate pe anul 2011 că SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-ar fi cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalităţi, dobânzi şi majorări de întârziere în cuantum de peste 3 milioane de lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...