Economic

Nicu Marcu (ASF): Piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanţare companiilor, precum şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare, respectiv pentru fondurile de pensii

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a participat, astăzi, la evenimentul „România emergentă”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), prilejuit de promovarea efectivă a pieţei de capital româneşti la statutul de Piaţă Emergentă Secundară.

Regăsiţi în cele ce urmează mesajul domnului Nicu Marcu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie ce a contribuit semnificativ la atingerea acestui obiectiv istoric, transmis cu această ocazie:

„Înainte de toate, salut câştigarea statutului de piaţă emergentă de către bursa românească, o recunoaştere binemeritată a rolului şi a potenţialului pe care BVB le are. Suntem aici să marcăm nu doar această recunoaştere, dar mai ales momentul în care se deschid noi perspective, concrete, pentru dezvoltarea economiei româneşti.

Piaţa de capital în ansamblul său, dar mai ales componenta de piaţă bursieră, sunt extrem de importante pentru stabilitatea pieţei financiare nebancare, datorită faptului că majoritatea entităţilor ce acţionează pe celelalte componente ale acestei pieţe deţin plasamente în instrumente tranzacţionate. Alături de Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central este cea mai importantă instituţie de infrastructură a pieţei de capital locale.

Piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanţare companiilor, precum şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare, respectiv pentru fondurile de pensii, ceea ce poate conduce în mod direct şi indirect la creşterea economică a României.

Dar piaţa de capital este un domeniu în care contează foarte mult nivelul şi intensitatea fluxurilor financiare şi de aceea mă refer acum şi la poziţionarea BVB în regiunea Europei de sud-est.

Ce vedem la acest moment?

Mai multe burse şi firme de investiţii vor să le crească business-ul (unii chiar se chinuie!!!), mai mulţi emitenţi ar dori finanţare pentru exploatarea oportunităţilor de dezvoltare şi câţiva investitori dornici să-şi construiască un portofoliu adecvat.

Contează foarte mult valorile individuale şi sunt remarcabile, doar dacă sunt puse în valoare într-o construcţie integrată compatibilă cu cele mai bune practici internaţionale. Practic, trebuie să ne gândim să construim ”agregate financiare” de anvergură. Bursele din regiune ar trebui să realizeze, pe de o parte, o construcţie care să ofere emitenţilor de anvergură din regiune o sursă de finanţare eficace şi, pe de altă parte, să confere investitorilor internaţionali un confort investiţional adecvat aşteptărilor acestora.

Toţi actorii instituţionali (intermediari, burse şi autorităţi) ar trebui să realizăm că de unii singuri nu vom putea face performanţă, iar BVB şi România, atât prin poziţia geografică, cât şi prin dimensiunea economică ar trebui să iniţieze sau să se ralieze oricărei iniţiative strategice de construcţie a unei pieţe agregate.

Bursa de Valori Bucureşti trebuie să devină un hub regional strategic pentru celelalte pieţe financiare din spaţiul sud-est european. Prin atingerea acestui deziderat, Bursa de Valori Bucureşti va putea participa la dezvoltarea economiei la adevărata sa capacitate. Dar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obţine prin oferirea de active de calitate şi o mai mare siguranţă participanţilor la piaţă. Toate acestea pot fi obţinute printr-o implicare mai activă a statului român la dezvoltarea acestui sector financiar”.

Odată cu decizia FTSE Russell de a încadra BVB în categoria pieţelor emergente, Autoritatea de Supraveghere Financiară consideră că a fost atins obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status). Acest proiect a fost demarat de A.S.F. în luna august a anului 2014 şi a avut în vedere punerea în aplicare a unor măsuri pentru facilitarea reclasificării pieţei de capital din România, de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...