Sub Lupă

Primăriile Vâlcii, „sifon” pentru Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului

Cel puţin 20 de primari au inventat calamităţi pentru a stoarce bani de campanie de la Guvernul Orban. Fondurile alocate cu atâta generozitate aleşilor locali din Vâlcea par să fi stârnit şi atenţia procurorilor DNA

Alocarea unei sume de 47.282.000 lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului (HG 531/9 iulie 2020) pentru rezolvarea unor situaţii de urgenţă invocate de 35 de administraţii locale din Vâlcea naşte suspiciuni în ceea ce priveşte modul în care cabinetul Orban gestionează fondurile publice.

Mulţi edili din judeţul Vâlcea au aruncat în lista solicitărilor lucrări neremediate de ani buni, podeţe care nu prezintă vreun semn de avarie sau au cerut fonduri pentru „scoaterea de sub inundaţie a zonei adiacente Primăriei Lungeşti şi Căminului Cultural prin realizarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale”, chiar dacă respectivele edificii sunt în zona neinundabilă, iar probele video arată că nici măcar culturile agricole din preajmă nu au avut de suferit de pre urma vreunei stihii nemaivăzute.

Culmea ironiei, Prefectul de Vâlcea (la ora emiterii Hotărârii de Guvern- n.r.), Tiberiu Costea, totodată şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu este altcineva decât fostul primar din comuna Lungeşti, acesta cunoscând fără putinţă de tăgadă situaţia topometrică a clădirii în care şi-a derulat activitatea.

Viitura de cereri

Valul de solicitări care a inundat Instituţia prefectului de Vâlcea pe tema situaţiilor de urgenţă generate de aversele din lunile Mai-Iunie a fost mult mai masiv, dar, în final, cei aproape 10 milioane euro veniţi de la Guvern s-au împărţit între 34 de primării şi Consiliul Judeţean. Mai mult de jumătate dintre edili sunt liberali, în vreme ce alţi beneficiari par suspecţi de diverse blaturi politice.

Pe lista obiectivelor ce au fost aprobate spre finanţare din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului intră drumuri comunale, poduri, podeţe, punţi pietonale, rigole şi, bineînţeles, celebrele lucrări de scoatere de sub inundaţie.

Ca un făcut însă, pietrişul invocat ca fiind luat de ape în diverse zone pare să nu fie existat vreodată, podeţele se arată destul de trainice, iar, colac peste pupăză, “sistemul de colectare şi dirijare a apelor pluviale” din faţa Primăriei Lungeşti se reduce la o simplă acoperire cu pavele a curţii instituţiei. De altfel, Lungeştiul pare să fi prins partea leului, cu o sumă totală de 6.776.000 lei pentru 5 intervenţii la tot atâtea obiective din comună. Mai mult, nota de constatare întocmită pentru Lungeşti face referire la doar două obiective puse în pericol de ploile abundente, în timp ce generozitatea guvernului Orban a mai adăugat 3 pe lista aprobată spre finanţare.

6,7 milioane de motive

Între timp, Tiberiu Costea a fost revocat din funcţia de prefect şi a intrat în rolul candidatului la un nou mandat de primar al comunei Lungeşti, având cel puţin 6,7 milioane de motive pentru a spera într-o victorie în alegeri. De altfel, urgenţa-urgenţelor la Lungeşti pare să fi fost amenajarea curţii primăriei cu pavele, lucrare ce a demarat atât de rapid, încât la o săptămână după alocarea fondurilor era aproape încheiată, cu tot cu “sistemul de drenaj aferent”, menţionează vicele Ion Pătru, mâna dreaptă rămasă să administreze comuna până la revenirea lui Tiberiu Costea.

“Nu am început toate lucrările. A demarat doar una, de 247.000 lei, cea legată de scoaterea de sub inundaţii a sediului Primăriei şi Căminului Cultural. E cu sisteme de drenaj, cu tot. Am dat-o în încredinţare directă pentru că avea o valoare mai mică. Pentru restul vom face licitaţii. Acum, lumea comentează că domnul primar a vrut pavele în curtea primăriei, ca să îşi pregătească revenirea în funcţie, dar sunt doar atacuri de campanile. Important e că facem pentru comunitate şi nu la noi acasă!”, spune vicele Pătru.

În vreme ce oamenii bârfesc cum că singura calamitate întâlnită în zona primăriei era o baltă imensă care îşi făcea apariţia în faţa instituţiei după orice zi ploioasă, fostul prefect Tiberiu Costea se visează ctitor de viitor al localităţii: “Facem licitaţii pentru că avem nevoie de firme serioase care să lucreze. Eu vreau să facem poduri care să ţină şi 50-100 de ani.” Corect, dar şi cu o foarte mare probabilitate de a nu dori să lase întreaga pomană guvernamentală pe mâna vicelui Ion Pătru!

Diferenţe flagrante

Un alt recordman al pomenii guvernamentale cu iz electoral este edilul din Şuşani, beneficiar al sumei de 2.923.000 lei, sumă destinată lucrărilor de “refacere şi consolidare platformă drum comunal DC 64 Şuşani-Stoiculeşti” pe o distanţă de... 150 metri.

“Da, e drept că aceasta este o problemă mai veche, care ne chinuie de 6 ani. Noi am introdus-o la situaţii de urgenţă pentru că alunecarea de teren de pe drumul respectiv a evoluat de la 20 de cm la 55 cm şi pune în pericol şi 5 locuinţe din zonă. Suntem în faza de proiectare. Nu se face nicio licitaţie. Dăm prin încredinţare directă!”, susţine primarul interimar al comunei, Gheorghe Constantinescu.

O lucrare similară, introdusă în listă de confratele său din Milcoiu are valoarea de 2.101.000 lei pentru doar 50 metri de drum afectat. „Acum, ţine de evaluările făcute de specialişti! Eu sper să ne ajungă banii pentru lucrările astea! Nu am cum să ştiu situaţia de la Milcoiu. Că unii acuză că sunt bani de campanie, asta-i treaba lor!”, a mai comentat edilul de la Şuşani.

În alte comune sau chiar şi în sarcina Consiliului Judeţean Vâlcea, valorile acordate reparaţiilor pentru acelaşi tip de obiective scad şi de 7-8 ori, chiar dacă traseele pe care ar urma să se intervină au lungimi şi de peste 5 kilometri.

Năzbâtii edilitare

Alte lucrări de urgenţă reclamate de edilii vâlceni sfidează şi ele bunul simţ: drumuri vicinale pe care iarba creşte nestingherită de ani buni, dar care figurează în raport drept afectate de calamităţi, lucrări de reparaţii la un podeţ peste un şanţ de scurgere ce pare să nu mai fi văzut apă de pe vremea lui Noe sau - culmea tupeului! - plata costurilor a două bănci avariate de căderea unui copac. Ce-i drept, ultima solicitare a fost scrisă doar în lista obiectivelor înaintate de primărie, neregăsindu-se şi în Hotărârea de Guvern.

Toate aceste năzbâtii edilitare au însă avantajul de a oferi solicitanţilor care au trecut de girul prefectului Costea şi al premierului Orban sume consistente de bani pe care le pot da firmelor de casă prin încredinţare directă.

Consfinţirea sumei de 10 milioane euro a fost făcută şi cu acordul membrilor Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă, care au închis umil ochii la solicitările înscrise de primari în lista obiectivelor care necesită finanţare urgentă.

Astfel, nu e de mirare că povestea drobului de sare din povestea lui Creangă pare să fi fost adaptată la poveştile turnate de primarii vâlceni. “Pe partea dreaptă a drumului, şanţul de scurgere a apelor este din pământ. Datorită creşterii excesive a ierburilor, scurgerea apelor pluviale se face mai greu, provocând scurgerea apelor pe platforma drumului [..] Reamintim că, pentru aceeaşi problemă au mai fost întrunite comisii şi în 07.08.2018 şi 07.06.2019”, menţionează Nota de constatare din 27.05.2020 semnată de Comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă şi primarul din localitate, ultimul demonstrând mai puţin abilităţi edilitare în cosirea ierburilor de pe un şanţ, dar o perseverenţă demnă de invidiat în a cere Guvernului să-i rezolve această stringentă problemă.

„Nu cred că membrii comisiei judeţene ar fi riscat să îşi pună semnătura pentru a atribui fonduri pentru situaţii de urgenţă fictive. Au fost şi de la Pompieri, şi din Prefectură, din Consiliul Judeţean. Eu nu am fost în teren. Ştiu doar situaţia de la mine din comună. Nu vreau să vorbesc despre ce e în alte localităţi. Am văzut doar notele de constatare semnate de membrii comisiei, care sunt 5-7 la număr, şi, după cum v-am spus, vin din instituţii diferite. Acum, dacă alţii cred că banii aceştia sunt fonduri de campanie, să fie sănătoşi! Nu prefectul creează calamităţile, să ştiţi!”, comentează Tiberiu Costea situaţia gestionată în perioada în care era şi preşedinte al Comisiei judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

În acelaşi timp, fondurile alocate cu atâta generozitate aleşilor locali din Vâlcea par să fi stârnit şi atenţia procurorilor DNA.

În următoarele ediţii ale publicaţiei “Săptămâna în Oltenia”, vom prezenta detaliat “calamităţile” din fiecare localitate vâlceană.

Obiective de infrastructură tehnico-edilitară “afectate” de calamităţi naturale în judeţul Vâlcea:

UAT Comuna Lungeşti: 6.776.000 lei
- Scoaterea de sub inundaţii şi asigurare scurgere ape pe drumul comunal DC 54 prin construire podeţ din b.a. peste Valea Cojigului, sat Carcadieşti: 966.000 lei
- Scoaterea de sub inundaţii şi asigurare scurgere ape pe drumul comunal DC 54 prin construire podeţ din b.a. peste Valea Mămuleţu, sat Fumureni: 1.645.000 lei
- Refacere pod pe drumul comunal DC 54, peste pârâul Mamu: 2.179.000 lei
- Scoaterea de sub inundaţii a zonei adiacente Primăriei şi Căminului Cultural prin realizarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale: 247.000 leiVezi video: Descărcăţi aici documentul.

UAT Comuna Şuşani: 3.203.000 lei
- Refacere şi consolidare platforma drum comunal DC 64, Şuşani – Stoiculeşti, pct. Brezeşti (0,15 km):2.923.000 lei
- Refacere pod peste pârâul Beica, pct. Sâlea:280.000 lei

UAT Comuna Pietrari: 2.522.000 lei
- Lucrări pentru aducerea la starea iniţială a drumului de interes local (uliţă) Boldeni: 325.000 lei
- Lucrări pentru aducerea la starea iniţială a drumului de interes local La Mielu Mentea, 0,6 km: 219.000 lei
- Lucrări de apărare mal pe pârâul Valea Sărată pentru punerea în siguranţă a DC 151, 0,2 km: 656.000 lei
- Lucrări de punere în siguranţă a podului peste pârâul Otăsău, pct. Schit: 524.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru punerea în siguranţă a drumului vicinal “Spatele Morii”: 656.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru refacerea rigolelor de ape pluviale şi construire zid de sprijin în pct. Malu Alb, sat Pietrari: 142.000 lei

UAT Băile Govora: 2.400.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru refacere platformă drum – Strada Căpşunilor: 599.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru refacere platformă drum – Strada Codrului: 233.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru refacere platformă drum – Strada Curături: 523.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru refacere platformă drum – Strada Colinei: 354.000 lei
- Lucrări de primă urgenţă pentru refacere platformă drum – Strada Pajiştei: 215.000 lei
- Lucrări de refacere şi punere în siguranţă a punţii pietonale peste pârâul Govora, sat Gătejeşti: 476.000 lei

UAT Bălceşti: 2.188.000 lei
- Refacere pod peste torentul Vâlceaua Bisericii, satul Irimeşti, pct. La Biserică: 701.000 lei
- Scoatere de sub inundaţie şi refacere rigolă colectare ape pluviale şi consolidare platformă drum, strada Ion Mincu, pct. Truţă Gheorghe (0,09 km): 1.268.000 lei
- Scoatere de sub inundaţie şi refacere sistem colectare şi evacuare ape pluviale adiacent DJ 676, satul Irimeşti: 219.000 leiUAT Comuna Milcoiu 2.101.000 lei
- Lucrări de consolidare şi punere în siguranţă a platformei drumului de interes local Şuricaru, pct. La Iordăchioiu Găvănel (0,05 km): 2.101.000 lei

UAT Comuna Mateeşti: 1.631.000
- Lucrări de reparaţii drumuri comunale DC 170, Iriştea-Ogoare (0,6 km), DC 169 – Lespedea (1 km), respectiv strada Codreşti (1,1 km): 1.631.000 lei

UAT Comuna Goleşti: 1.458.000 lei
- Refacere pod peste pârâul Sâmnic, sat Tulei Câmpeni, pct. Ruginoasa: 1.458.000 lei

UAT Berbeşti: 1.244.000 lei
- Refacere rigolă trapezoidală şi subtraversare platformă drum, strada Delureni, pct. Chircu: 107.000 lei
- Refacere canal pârâu Danţ (0,03 km): 273.000 lei
- Refacere sistem colector ape pluviale, sat Berbeşti, pct. Gioga: 72.000 lei
- Refacere platforma drum de interes local Amzuleşti (1 km): 317.000 lei
- Refacere platformă drum comunal DC 135 A, Valea Mare – Trestia (1,5 km): 475.000 lei


UAT Comuna Zătreni: 1.322.000 lei
- Refacere podeţ peste pârâul Valea Pescenii, sat Mecea, pct. Mecea Vale: 100.000 lei
- Refacere podeţ peste torentul Stroboloasa, sat Mănicea, pct. Frâncică: 692.000 lei
- Refacere pod peste pârâul Budele, sat Săscioara, pct. Staţie gaz metan: 373.000 lei
- Refacere platformă drumuri de interes local Ciorteşti, Mecea, Zătreni, Piatra: 157.000 lei

UAT Comuna Stroeşti: 1.319.000 lei
- Refacere pod peste pârâul Aninoasa, sat Stroeşti, pct. Mihai Brutaru: 579.000 lei
- Refacere punte pietonală peste pârâul Cerna, sat Cireşu, pct. Staţie Sortare: 323.000 lei
- Refacere punte pietonală peste pârâul Cerna, satul Cireşu, pct. La Matache: 417.000 lei


UAT Comuna Stoeneşti: 1.266.000 lei
- Lucrări de punere în siguranţă a drumului comunal DC 156, Bârlogu – Băile Govora (0,35 km): 1.266.000 lei

UAT Comuna Frânceşti: 539.000 lei
- Refacere platformă drumuri de interes local în satele Genuneni şi Moşneni: 539.000 lei


UAT Comuna Lăpuşata: 501.000 lei
- Refacere platformă drumuri comunale DC 109 Scoruşu (2,9 km) şi DC 107 Zărneşti (1,5 km), respective drum vicinal Mijaţi (1,5 km): 427.000 lei
- Decolmatare canal colector ape pluvial în satele Bereşti (0,7 km) şi Broşteni (2,0 km): 74.000 lei

UAT Comuna Păuşeşti Măglaşi: 358.000 lei
- Lucrări de refacere platformă drumuri de interes local, sat Pietrari, străzile Trandafirilor (0,2 km), Lacul Negru (0,5 km) şi Dealul Viei (0,5 km): 114.000 lei
- Lucrări de refacere platformă drumuri de interes local, sat Coasta, străzile Lacul Popii (0,1 km), Coasta Mare (0,1 km), Măndoiu (0,2 km): 46.000 lei
- Lucrări de refacere platformă drumuri de interes local, sat Ulmeţel, Dealul Pleşii (0,2 km), Merilor (0,1 km): 37.000 lei
- Lucrări de refacere platformă drumuri de interes local, sat Păuşeşti Măglaşi, străzile Rapsodiei (0,1 km), Vadului (0,3 km), Primăverii (0,1 km): 75.000 lei
- Lucrări de refacere platformă drumuri de interes local, sat Vlăduceni, străzile Teiului (0,5 km), Viorelelor (0,1 km), Castanilor (0,2 km): 86.000 lei

UAT Comuna Oteşani: 261.000 lei
- Reparaţii drumuri de interes local: Chilia Mică, Chilia Mare, Boborăşti, Mironeşti, Prodeşti, Sub Deal, Deasupra Morii: 261.000 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...