Sport

Le este dor de handbal!

SCM Rm. Vâlcea, 10 zile de cantonament la Cheile Grădiştei

Jucătoarele de la SCM Rm. Vâlcea au petrecut 10 zile de cantonament la Cheile Grădiştei. Campioanele au uitat de dificultatea exerciţiilor fizice, de perioada grea, de acumulări, doar cu gândul la momentul în care vor începe din nou să joace handbal.

În vârful muntelui, la 1.360 de metri altitudine, vâlcencele au tras din greu în cele 10 zile de cantonament. Perioada lungă de stat în casă le-a ridicat apetitul de mişcare. Pentru că nu pot încă să se pregătească aşa cum ar avea nevoie, în sală, cantonamentul de la Cheile Grădiştei a fost un mix de pregătire fizică afară, sală de forţă şi mici jocuri cu mingea. Cele două antrenamente zilnice au fost parcă mai suportabile decât niciodată din cauza perioadei de pandemie.

În plus, aici, aerul tare de munte le conferă, parcă, jucătoarelor un plus de siguranţă, mai ales când auzi cifrele declarate zinic de oficialităţi cu numărul de persoane infectate cu COVID-19.

„Parcă doarme în sala de forţă"

Antrenorul Florentin Pera are programat un antrenament în sala de forţă în penultima zi a cantonamentului montan. După masa de dimineaţă, fetele se îndreaptă spre locul cu multe greutăţi, elastice, mingi medicinale.

„Sunt obosite. În ultimele două zile le-am simţit că au ajuns la capătul puterilor. Sunt pe bateria de rezervă", spune antrenorul vâlcencelor. E însă foarte mulţumit de felul în care s-au pregătit jucătoarele, de atmosfera din lot şi priveşte cu încredere sezonul ce stă să înceapă. Preparatorul fizic Liviu Dumitru e cel care gestionează situaţia în sala de forţă. Fetele se împart la mai multe aparate şi se tot schimbă între ele.

Nu-ţi trebuie prea mult timp să-ţi dai seama cine impresionează cu adevărat la capitolul forţă. Regina sălii e, de departe, norvegianca Maren Aardahl. Celelalte jucătoare îi acompaniază fiecare repetare cu încurajări şi aplauze. Maren are greutăţi de 24 de kilograme în fiecare mână şi împinge din poziţia culcat. Face cinci repetări.

„Parcă doarme în sala de forţă! Mai bine m-ar ridica pe mine”, glumeşte extrema Cristina Florica. Nu trece zi în care nordica să nu treacă prin sala de forţă. „Noi, în Norvegia, asta suntem obişnuiţi să facem. E ceva firesc şi-mi place", spune blonda cu ochi albaştri. Exerciţiile scot în evidenţă câteva corpuri de invidiat şi abdomenele perfecte ale fetelor.

„Pătrăţelele" în care au investit multă muncă şi transpiraţie. Alicia Fraga Fernandez, Marta Lopez, Evgenija Minevskaja, Asma Elghaoui, Marta Batinovici stau şi ele bine la capitolul sală de forţă.

Handbal cu umbra şi aruncări la poartă

Apoi, jucătoarele intră în sala de handbal. Încep cu un joc care seamănă cu leapşa. Trebui să se atingă pe spate. Sunt împărţite în grupuri de câte cinci. E mare veselie şi toată lumea e un zâmbet, semn că le place. Mingile stau cuminţi în sac şi-şi aşteaptă rândul. Le vine în curând. Fetele fac driblinguri imaginare, se înalţă şi aruncă la poartă.

„Lipsa antrenamentelor specifice în această perioadă nu ne dă posibilitatea să recuperăm ceea ce am pierdut în pauza forţată de criza pandemică. E un foarte mare dezavantaj lipsa antrenamentelor cu contact şi a jocurilor de pregătire. Încercăm să ne adaptăm situaţiei, să respectăm măsurile impuse, dar cred că va fi pus sub semnul întrebării chiar şi startul noului sezon", spune antrenorul Florentin Pera.

„Vreau să jucăm handbal. Mi-e tare dor! M-am săturat de alergări, de forţă. În curând o să devenim atlete sau halterofile", spune şi tunisianca Asma Elghaoui.

Focul de tabără şi paharul de vin

După-amiaza penultimei zile de cantonament e liberă, fără antrenament. Va fi doar un team-building în care să se strângă relaţiile de echipă. Anunţul că vor lua masa la un foc de tabără e primit cu urale.

„Toate jucătoarele nou-venite s-au integrat foarte bine, au fost primite deschis de colege şi, într-un timp scurt, s-au creat relaţii de prietenie. Acest cantonament ne-a ajutat la capitolul omogenitate", spune Pera. Fetele se strâng în jurul focului, fac poze, se filmează. Îşi sună familiile, fac live-uri. Atmosfera e una destinsă.

Au avut voie să bea şi câte un pahar de vin sau o bere. „Ne vom aduce aminte întotdeauna cu plăcere de această perioadă. Tot timpul o să ştim că într-o perioadă urâtă, din cauza pandemiei, au fost şi momente frumoase, trăite în România", spune daneza Ann Grette Norgaard.

Fotbalul de dimineaţă. Ronaldo de Vâlcea

Înainte de a se despărţi de Cheile Grădiştei, fetele au avut şi o partidă de fotbal. Aici e rivalitate mare între fete. Echipele se cunosc de mult, nu mai e timp de pierdut. Perioada de încălzire de dinaintea forbalului ţine parcă prea mult. Fetele sunt doar cu ochii pe minge. Când începe treaba, se bagă "material" serios.

„Nu vă loviţi, fără faulturi că altfel încheiem!", le avertizează Pera. Secundul Goran Kurteş, de asemenea nou-venit la Vâlcea, se bagă şi el la joc. E un meci între "tricourile roşii" şi echipa „bustierelor". Şi aici ies în evidenţă repede câteva fete. Alicia Fraga Fernandez e „Ronaldo de Vâlcea".

Are o excelentă tehnică. Ar putea face faţă cu brio la fotbal. Şi Zeljka Nikolici stă bine pe picioare. Ce să te faci însă că la „roşii", nimic nu trece de cele două apărătoare, Minevskaja şi Aardahl! Norvegianca dă de două ori mingea peste gard. E găsită cu greu prin iarba înaltă de jur împrejurul terenului. Şi fotbalul se reia. Jelena Trifunovici marchează pentru „roşii", Cristina Florica este ratangiul de serviciu, dar în cele din urmă „bustierele" egalează prin Mireya Gonzalez. E ziua ei, dar nu a fost vorba de niciun cadou. Se termină 1-1, motiv pentru un nou meci. De această dată însă, la Rm. Vâlcea.

„Ne vom bate la titlu!"

SCM Rm. Vâlcea va avea în acest sezon drept obiectiv câştigarea titlului de campioană. "Ne dorim să continuăm pe aceeaşi linie ca în anii precedenţi, să dăm dovadă la fiecare meci de spirit de luptă, de sacrificiu, de unitate de grup. Încercăm să ne menţinem în lupta pentru titlu şi ne dorim un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor", a declarat Florentin Pera.

„Ne aşteaptă un sezon infernal având în vedere numărul mare de meciuri. Noul sistem din Liga Campionilor e mult mai dificil, campionatul a devenit foarte echilibrat. Multe echipe s-au întărit. CSM Bucureşti rămâne principala favorită la titlu. Baia Mare, Buzău, Bistriţa, Craiova, Cisnădie, Rapid şi-au anunţat intenţia de a se lupta pentru un loc de cupă europeană şi, în aceste condiţii, trebuie să tratăm cu maximă seriozitate fiecare adversar în parte", a adăugat Pera.

Sursa: gsp.ro

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...