Politică

Eugen Neaţă: Din nou în biserici, schituri şi mănăstiri

La insistenţele Partidului Social Democrat, guvernanţii permit oamenilor să participe la slujbele din biserici. Sănătatea umană nu este numai trupească, ci şi spirituală. Biserica a susţinut de-a lungul acestei crize sanitare politica naţională şi internaţională de protejare a oamenilor în faţa virusului. Începând de astăzi, credincioşii pot merge să se reculeagă în biserici, să asiste la slujbele periodice şi la marile sărbători, să viziteze pur-şi-simplu bisericile în calitatea lor de monumente culturale şi istorice.

Mă bucur că am fost printre cei care au susţinut această destindere a regulilor de distanţare socială. Eu cred că ştim deja cum să procedăm în condiţiile acestei pandemii. Exerciţiul izolării complete din cele şaizeci de zile ale stării de urgenţă şi cele treizeci de zile ale stării de alertă au fost suficiente pentru a ne obişnui unii cu alţii, altfel decât în urmă cu trei luni de zile.

Este adevărat că nu toată lumea poartă mască în spaţiile închise şi că nu toată lumea păstrează distanţa corectă faţă de semeni, alţii decât cei din propria familie. Dar cei care fac acest lucru sunt din ce în ce mai puţini şi ei pot suferi rigorile legii. Şi eu, ca şi colegii mei, cred că cei mulţi, ca buni cetăţeni, au dreptul la şi mai multă libertate de mişcare, deci şi la intrarea în biserici, pentru a participa la slujbele religioase.

Eu sunt deputat de Vâlcea, un judeţ în care există o salbă preţioasă de mănăstiri, care au jucat un rol important în creşterea culturii româneşti şi în mersul istoriei naţionale. Turismul care se practică în Vâlcea are o componentă monahală foarte importantă. O dată cu posibilitatea de a intra în interiorul bisericilor, lumea poate călători din nou de la o mănăstire la alta. Astăzi este o zi importantă pentru credincioşi şi pentru turiştii care au în program vizita la obiective religioase. Cred şi eu, alături de toată lumea, că acesta este un moment decisiv pentru revenirea la normalitate a societăţii româneşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...