Economic

O lună în plus pentru a identifica o soluţie pentru CIECH Soda România şi întreaga platformă chimică din Vâlcea

O echipă formată din aproape 600 de oameni este pregătită să repornească producţia dacă se identifică soluţie viabilă pentru preţul aburului. La 17 februarie 2020 s-au împlinit 5 luni de când fabrica de sodă calcinată a intrat in stand-by

Conducerea grupului CIECH a aprobat propunerea conducerii locale de a prelungi perioada de şomaj tehnic pentru toţi angajaţii cu încă o lună. Aproape 600 de persoane îşi vor păstra locurile de muncă în cadrul companiei până la 31 martie, în speranţa că în această perioadă de timp se vor concretiza discuţiile cu privire la o soluţie pentru aprovizionarea cu aburul necesar.

Începând cu 17 septembrie 2019, producţia CIECH Soda România, singura fabrică de sodă calcinată din România, a intrat în stand-by din cauza imposibilităţii de a obţine cantităţile de abur necesare la un preţ sustenabil. În cursul anului 2019, preţul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, în pofida unor majorări anterioare succesive, care deja aduseseră preţul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fără costurile certificatelor CO2, care sunt plătite separat de către CIECH Soda România către CET Govora).

CIECH Soda România înregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei începând cu anul 2006, atunci când compania a fost preluată de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România. Începând cu 2013, compania a trecut printr-un proces de restructurare masivă şi profundă şi a derulat un program de investiţii, care, în intervalul 2014-2015, a asigurat o creştere de 30% a producţiei astfel încât să se asigure volume care să acopere costurile de producţie şi să ofere posibilitatea de dezvoltare ulterioară. Au fost modificate procesele comerciale şi a fost reconstruită întreaga structură organizaţională. Acele schimbări au condus la îmbunătăţirea rezultatelor fabricii din România şi, drept urmare, aceasta a devenit un element important al economiei locale. Cu toate acestea, presiunea succesivă asupra preţurilor utilităţilor, în special cel al aburului furnizat de CET Govora, aflată în proprietatea CJ Vâlcea, şi cele ale materiilor prime din partea furnizorilor locali, precum şi intensificarea concurenţei din partea noilor intraţi pe piaţă au erodat sustenabilitatea financiară a companiei, care, după o perioadă de reviriment, s-a confruntat din nou cu rezultate financiare negative.

„Se spune că orice este posibil, dacă există voinţă. Ne-am angajat să facem tot ceea ce este posibil pentru ca echipa noastră să rămână puternică şi să asigurăm posibilitatea de a reporni producţia. Preţuim tradiţiile locale şi propriile noastre eforturi şi investiţii din ultimii 14 ani. Am avut multe discuţii şi promisiuni că se va găsi o soluţie şi ne-am angajat să fim prezenţi atunci când acele soluţii devin viabile. Au trecut deja cinci luni. Încă am încredere că se va găsi o soluţie pentru problema unei surse de abur la un preţ viabil din punct de vedere economic. Încă am încredere că oamenii de bună credinţă care fac lucruri bune şi au curaj politic vor asigura normalitatea pe platforma chimică din Vâlcea”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Reprezentanţii CIECH şi echipa locală au derulat numeroase acţiuni, au trimis zeci de scrisori şi adrese pentru a identifica o soluţie pentru impasul de pe platforma chimică Vâlcea, inclusiv sprijin pentru cel mai important proiect pe plan local de la înfiinţarea companiei: construirea unei noi centrale electrice de termoficare (CET), alături de ceilalţi parteneri locali.

Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România în 2018 ca urmare a activităţilor CIECH. Alte concluzii au arătat că: fiecare milion de lei din PIB produs direct de CIECH a generat 3,3 milioane de lei în restul economiei; fiecare loc de muncă a creat alte şase locuri de muncă la nivel naţional; fiecare milion de lei plătit ca taxe a atras alte trei milioane de lei la bugetul de stat. Grupul CIECH, cel mai mare investitor polonez din România, are un impact semnificativ asupra economiei locale (judeţul Vâlcea) şi asupra economiei naţionale a României.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...