Administraţie

Guşoeni, singura localitate al cărei proiect de introducere a unei reţele de alimentare cu gaz a fost selectat şi aprobat pentru finanţare prin FDI – Fondul de Dezvoltare şi Investiţii

Miercuri, 23 octombrie, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local al comunei Guşoeni, în care toate cele 11 proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi au fost votate în unanimitate, iar Guşoeniul va avea o reţea de distribuţie a gazelor naturale în mai puţin de un an.

Din cele 11 hotărâri, două au legătură cu introducerea reţelei de distribuţie a gazelor naturale, proiect foarte important pentru această mică localitate din apropierea municipiului Drăgăşani. Astfel, s-a format comisia de evaluare a ofertelor prezentate la licitaţie prin Monitorul Oficial conform HG 202 din acest an, urmând ca ofertele să fie publicate în Monitorul Oficial al României. Consiliul a mai aprobat demararea procedurii de concesiune a serviciului de distribuire a gazului natural şi aprobarea studiului de fundamentare a acestui proiect.

Reamintim că din Vâlcea comuna Guşoeni este singura localitate al cărei proiect de introducere a unei reţele de alimentare cu gaz a fost selectat şi aprobat pentru finanţare prin FDI – Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

“Am lucrat din timp la proiect, am luat toate avizele, am crezut în şansa noastră şi l-am făcut, în timp ce alte admnistraţii au ezitat, ne-am dorit cu toţii să avem gaz în casele noastre pentru încălzire, confort pentru a găti, ne-am zbătut şi pentru că proiectul a fost perfect am obţinut şi finanţarea”, a declarat Nicolae Conicoiu, primarul din Guşoeni.

Reamintim că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii are două avantaje majore spre deosebire de PNDL. În primul rând oferă posibilitatea comunităţilor mici, cu resurse financiare puţine, să acceseze finanţarea pentru investiţii la nivel local. Spre deosebire de PNDL, unde e necesar ca autoritatea locală să facă plăţile din fondurile proprii urmând să fie decontate de la Guvern (deci e nevoie ca autoritatea locală să aibă sumele în cont sau să facă împrumuturi), în cazul FDI, autoritatea locală poate solicita un avans de 15% din valoarea finanţării (dar nu mai mult de valoare care urmează să fie finanţată în anul în care se face solicitarea). După ce foloseşte primele 10 puncte procentual din acest avans, autoritatea locală poate solicita decontarea plăţilor, bani pe care îi va folosi pentru următoarele plăţi şi tot aşa până la finalizare investiţiei. În al doilea rând, prin FDI se pot finanţa lucrări din alte proiecte rămase neexecutate din lipsă de finanţare. În cadrul FDI se pot depune proiecte distincte pentru lucrări rămase neexecutate în alte proiecte de investiţii, care în cursul derulării şi-au epuizat finanţare estimată iniţial. În acest moment sunt sute de astfel de lucrări neexecutate şi abandonate, care vizează construcţia de şcoli, de grădiniţe, de sisteme de alimentare cu apă şi de îndiguire, de sisteme de canalizare şi de gaze.

Programele derulate prin FDI nu au ţinut cont de culoarea politică a primarilor, aplicându-se principiul primul venit, primul servit, existând chiar obiecţii din partea unor primari PSD, că omologii lor de la PNL au primit mai mulţi bani prin acest program. Prin urmare, anunţul lui Orban loveşte în plin primarii PNL care deja au primit un avans pentru investiţiile derulate (ce riscă astfel să fie întrerupte) sau care au depus proiecte în acest program.

La începutul lunii octombrie, premierul Dăncilă a declarat că pentru FDI au fost selectate deja 500 de proiecte cu o valoare totală de 6 miliarde de lei, iar selecţia va continua până la atingerea pragului de 10 miliarde lei în acest an.

Proiectele finanţate prin FDI vizează în principal infrastructura de transport rutier, crearea şi extinderea reţelelor de apă, canalizare şi gaze naturale, construcţia / modernizareade şcoli şi grădiniţe. FDI este cel mai accesibil program guvernamental pentru proiecte locale, comunele şi oraşele beneficiind de finanţare rapidă, nemaifiind necesară cofinanţarea din bugetul local.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...