Actualitate

Exerciţiu extins de instruire în intervenţiile de urgenţă nucleară, desfăşurat de Jandarmeria Română la Râmnicu Vâlcea

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a început luni, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, un exerciţiu extins de instruire în intervenţiile de urgenţă nucleară, la care participă jandarmi şi alte departamente ale Ministerului de Interne, dar şi SRI, DIICOT, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea, Prefectura Judeţului Vâlcea, etc.

Şeful Direcţiei de Gardă Instituţională şi Securitate a Jandarmeriei Române, Mihai Cristian, a declarat că în prezent nu există un pericol real la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea, deoarece exerciţiul este conceput doar pentru a testa dacă instituţiile publice sunt pregătite pentru astfel de situaţii, pentru a obţine o imagine clară în acest sens, iar scenariul acestui exerciţiu va rămâne secret.

"Considerăm că astfel facem această activitate mai eficientă şi reuşim să folosim mai bine resursele umane. Încercăm să dezvoltăm şi să implementăm sisteme tehnice şi să dezvoltăm cât mai eficient zona de supraveghere. Nu putem spune mai multe despre scenariu acum, pentru că ar însemna să facem un exerciţiu ca mulţi alţii, în care cu greu am fi emis o comandă, că toate erau pregătite în colţul clădirii. Încercăm să vedem cum merge acest lucru chiar dacă va fi mai greu, chiar dacă vom vedea anumite întârzieri sau poate reacţii aşteptate sau neaşteptate de la cei care vor primi «injecţia», aşa cum o numim noi. Cadrul general este creat pe baza obligaţiilor şi îndatoririlor fiecărei instituţii", a spus Mihai Cristian.

Acesta este primul astfel de exerciţiu care are loc la o instalaţie nucleară din România. Exerciţiul se desfăşoară în perioada 8-9 octombrie, la care participă jandarmi, poliţişti, ofiţeri de informaţii, personal medical MAI, precum şi pompieri. Printre situaţiile de criză care vor fi simulate se numără protestele activiştilor şi organizaţiilor pentru protecţia mediului, atacul armat, precum şi un accident rutier în timpul transportului nuclear.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...