Economic

ASF celebrează educaţia financiară în cadrul World Investor Week

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) organizează, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2019, sub egida „Săptămânii Mondiale a Investitorului“ (World Investor Week – WIW), demers iniţiat de International Organization of Securities Commissions (IOSCO), o serie de evenimente educaţionale în Bucureşti. Acestea au drept scop conştientizarea importanţei dobândirii noţiunilor specifice pieţelor financiare non-bancare de către tineri, dar şi de către publicul larg.

Prima acţiune din săptămâna WIW, aflată la a treia ediţie, a reunit astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti, aproape 100 de liceeni care au participat la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Acest eveniment a inclus o prezentare a Bursei, dar şi un moment educativ destinat elevilor prezenţi şi are drept obiectiv informarea tinerilor cu privire la principiile şi la mecanismele bursiere.

Evenimentul principal al World Investor Week va fi reprezentat de Conferinţa „Contribuţia pieţei financiare non-bancare la dezvoltarea economiei româneşti“. Dezbaterea va reuni joi, 3 octombrie 2019, la Academia de Studii Economice din Bucureşti, reprezentanţi ai pieţelor financiare non-bancare, ai mediului de afaceri şi ai mediului academic.

„ASF continuă dezvoltarea şi diversificarea programelor de educaţie financiară, întrucât îşi doreşte să fie cât mai aproape de publicul larg. În contextul dezvoltării tehnologiilor în domeniul financiar, avem nevoie de un investitor de retail educat, care să poată lua deciziile în cunoştinţă de cauză“, a declarat Preşedintele ASF, domnul Leonardo Badea.

În cadrul WIW sunt programate o serie de acţiuni la nivelul învăţământului gimnazial, liceal şi universitar, dar şi în parteneriat cu operatori ai pieţei de capital.

World Investor Week este susţinută de Preşedinţia G20, de Banca Mondială şi de alte instituţii internaţionale precum: Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Centrul de Excelenţă pentru Educaţie Financiară Globală şi Forumul Internaţional pentru Educaţia Investitorilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este membră a IOSCO şi în această calitate susţine demersurile organizaţiei, care a lansat în 2017 conceptul World Investor Week, conştientizând nevoia de educaţie financiară a investitorilor în contextul unei pieţe financiare în schimbare şi a unui comportament bazat din ce în ce mai mult pe asumarea unor riscuri mari.

ASF desfăşoară anual un program de educaţie financiară care pentru anul şcolar 2019 – 2020 include circa 500 de şcoli din toate judeţele ţării, plus Municipiul Bucureşti. În cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltării educaţiei financiare în învăţământul universitar, vor fi organizate seminarii pe tot parcursul lunii octombrie în centrele universitare partenere ale ASF.

Evenimentele organizate de ASF sub egida WIW
• „Clopoţelul sună la BVB!“ – eveniment care a reunit la Bursa de Valori Bucureşti aproape 100 de elevi la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Elevii au participat la un seminar interactiv despre produse financiare non-bancare;
• Programul de educaţie financiară pentru liceele cu profil economic. Spre deosebire de programul realizat de ASF la nivel naţional pentru mediul preuniversitar – „Să vorbim despre piaţa financiară nebancară“, acest program va cuprinde trei module, aprofundând noţiunile de învăţare şi generând un set mai larg de competenţe;
• Programul train-the-trainer pentru profesorii din învăţământul preuniversitar. În parteneriat cu Institutul de Studii Financiare, ASF va organiza şi în acest an seminarii prin care oferă cadrelor didactice baza informaţională necesară pentru predarea în cadrul disciplinelor Educaţie economico -financiară, Economie sau Antreprenoriat a noţiunilor aferente funcţionării pieţelor financiare non-bancare;
• Activitate de cercetare în educaţie derulată în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană – lansarea unui chestionar de cercetare a gradului de rezistenţă al antreprenorilor la finanţarea prin intermediul pieţei de capital. Acest studiu urmăreşte să aducă o contribuţie la dezvoltarea pieţei de capital din România prin evidenţierea motivelor care împiedică/reţin antreprenorii să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital;
• Conferinţa „Contribuţia pieţei financiare non-bancare la dezvoltarea economiei româneşti“, ASE Bucureşti;
• Depozitarul Central va oferi, la sediul său, posibilitatea înregistrării contului IBAN în mod gratuit pentru deţinătorii de instrumente financiare;
• Lansarea hub-urilor regionale de dezvoltare pentru stimularea finanţării prin intermediul pieţei de capital. Pentru fiecare regiune de dezvoltare din România va fi stabilit un oraş (hub), iar antreprenorii din fiecare regiune vor fi informaţi, prin diverse acţiuni locale, cu privire la posibilitatea finanţării prin intermediul pieţei de capital.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...