Economic

CIECH Soda România a închis fabrica din Vâlcea, dar caută în continuare soluţii sustenabile

CIECH Soda România a intrat în faza de stand-by la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunţării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora. În timp ce angajaţii primesc în continuare o ofertă de plecări voluntare, compania rămâne deschisă pentru găsirea unei soluţii sustenabile, care să permită reluarea operaţiunilor şi să vină în sprijinul întregii platforme industriale.
Acceptarea noului preţ al aburului, propus de CET Govora, ar duce la pierderi şi mai mari pentru companie, operaţiunile sale urmând să devină nesustenabile din punct de vedere economic.
Peste jumătate dintre cei 637 angajaţi ai fabricii au semnat deja oferta pentru plecarea voluntară, care rămâne deschisă. O parte din personal va fi păstrată pentru a asigura mentenanţa instalaţiilor, astfel încât producţia să poată fi reluată imediat şi în siguranţă, dacă este găsită o soluţie, în timp ce o parte dintre angajaţi vor avea posibilitatea unei relocări în alte unităţi ale grupului.
Compania CIECH, al doilea producător european de sodă calcinată şi unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, asigură că deocamdată nu a luat decizia de a se retrage din ţară şi că analizează toate opţiunile. Una dintre soluţiile posibile este un proiect pentru o centrală nouă, eficientă, la care ar putea contribui toţi partenerii de la nivel local, precum Consiliul Judeţean Vâlcea sau Chimcomplex.
“Ne aflăm într-un moment greu pentru fiecare sodist, pentru toţi cei care s-au dedicat acestei uzine, toţi cei care au pus suflet în această companie. Am căutat mereu cooperare şi soluţii la partenerii noştri de dialog şi nu doar pentru viitorul fabricii, al angajaţilor noştri, ci pentru avea un proiect durabil care să ajute întreaga platformă industrială, să vină în sprijinul întregii comunităţi. În acest moment, cu noul preţ la aburul industrial, pierderile, pe care deja le înregistrăm, s-ar adânci şi mai mult dacă am continua. Însă vă asigur că nu am renunţat nicio secundă să ne gândim la viitor. Îmi menţin convingerea că una dintre cele mai bune opţiuni este să avem o nouă sursă de abur, eficientă, la care să contribuie şi ceilalţi parteneri locali. Avem nevoie de soluţii pe termen scurt, dar şi de acest proiect pe termen lung. În acest moment toate opţiunile rămân deschise!”, a declarat Witold Urbanowski, director general al CIECH Soda România.
Reamintim că în iunie 2019 CET Govora a denunţat unilateral contractul pentru furnizarea aburului industrial, pe care îl semnase cu Ciech la 1 aprilie 2019. Contractul trebuia să fie valabil până la sfârşitul anului 2020, iar CIECH deja agrease să plătească certificatele CO2.
Conform noului contract propus de CET, începând cu 18 septembrie 2019, preţul aburului urma să crească cu 135% comparativ cu anul trecut. În ciuda încercărilor de a ajunge la un consens, preţul aburului a rămas în continuare unul mai mult decât dublu faţă de 2018. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) şi urma să depăşească 50% după 18 septembrie.
Grupul polonez a avut în permanenţă o atitudine deschisă spre cooperare şi a solicitat de asemenea sprijinul autorităţilor până la cel mai înalt nivel.

Pierderile care fac inacceptabil preţul aburului pentru CIECH

CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora, în 2006. Compania a trecut printr-o restructurare profundă, a achitat vechile datorii, a făcut investiţii importante în fabrică, iar între 2014-2018 a mărit capacitatea de producţie cu 30%, iar cifra de afaceri a crescut cu 50%.
Cu toate că în ultimii ani a reuşit să recupereze din pierderile anterioare, creşterile consecutive ale preţului aburului au afectat sustenabilitatea companiei. Spre exemplu, întregul profit pe 2018 s-a evaporat în cheltuielile cu aburul din primele 3 luni ale lui 2019, motiv pentru care a urmat o nouă reducere de personal în acest an.
CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce priveşte veniturile şi al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea, iar de când a venit în România a contribuit la dezvoltarea regiunii.
Potrivit unui raport EY, lansat în 16 septembrie, operaţiunile sale susţineau în total, în 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...