Actualitate

Stop abuzurilor!

Radarele ascunse şi neinscripţionate au fost interzise

“Norme de amenzi” prin folosirea aparatelor radar, fixe sau mobile, instalate pe autovehicule fără însemnele poliţiei rutiere, INTERZISE!

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, legea care interzice amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice.

Proiectul de lege urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat

Legea care interzice radarele ascunse şi neinscripţionate a fost modificată în urma unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) care a declarat mai multe articole ca fiind neconstituţionale.

Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea, care între timp a fost modificată pentru a fi constituţională, cu 186 de voturi 'pentru' şi 21 'împotrivă'.

Potrivit legii votate de Camera Deputaţilor, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

Radarele ascunse, interzise prin lege

O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravenţiilor în sensul ca nu poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenţie.

O noutate este şi faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufişuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri.

Legea pune bazele pe preventie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că şoferul încetineşte şi devine prudent. Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simtitor.

“De-alungul timpului am vorbit şi am ridicat problema excesului abuziv de putere pe care instituţiile statului îl exercită asupra oamenilor şi despre faptul că acestea s-au îndepărtat de cetăţeni, de problemele reale cu care ei se confruntă.

Alături de colegii mei parlamentari am reuşit prin iniţiativele legislative propuse să stopăm o parte din abuzuri şi vom continua înlăturarea acestora.

Una dintre problemele ridicate de societatea civilă a fost cu privire la modul de aplicare a legii privind circulaţia pe drumurile publice.

Problema ridicată cel mai des se referă la faptul că poliţiştii rutieri se concentrează cu precădere pentru a colecta aşa numitele “norme de amenzi” prin folosirea aparatelor radar, fixe sau mobile, instalate pe autovehicule fără însemnele poliţiei rutiere, în zone unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere, fără risc rutier, ascunşi în diverse locuri, pândind practic greşeala cetăţenilor. Toate acestea în detrimentul acţiunilor cu adevărat importante, cele de prevenţie a producerii evenimentelor rutiere nedorite.
Pentru a rezolva această situaţie a fost iniţiat proiectul legislativ Pl-x 112/2018 care are ca scop principal corectare Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice astfel încât aceasta să îşi atingă scopul său iniţial real -prevenirea accidentelor rutiere şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorilor auto.

Proiectul a fost votat astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor (cameră decizională) şi are ca obiect de reglementare modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în sensul instituirii unor dispoziţii referitoare la obligativitatea purtării uniformei de către poliţiştii rutieri şi de frontieră, constatarea contravenţiilor numai cu mijloace tehnice certificate, instalarea dispozitivelor destinate măsurării vitezei numai pe autovehicule ce poartă însemne distinctive, precum şi sancţionarea cu nulitate absolută a procesului verbal de constatare a contavenţiei, care nu respectă forma şi conţinutul stabilite prin regulament.

Prin iniţiativele legislative depuse şi prin tot ceea ce face Partidul Social Democrat demonstrează că îşi respectă promisiunile făcute în campania electorală, că are preocupări pozitive, preocupări pentru crearea unui cadru legal care să conducă la deschidere faţă de cetăţean, creştere economică şi bunăstare în rândul românilor!”, a declarat deputatul Eugen Neaţă.

Iniţiativa legislativă adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, urmează să ajungă la preşedintele României pentru promulgare şi va intra în vigoare abia după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...