Economic

Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 9%, în 2018

ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, anunţă rezultatele financiare preliminare pentru 2018. Cifra de afaceri a Grupului ALRO a crescut, anul trecut, până la nivelul de 2,98 miliarde de lei, faţă de 2,73 miliarde de lei în 2017, în timp ce profitul net a scăzut la 233 de milioane de lei în 2018, de la 391 de milioane de lei în 2017.

„Ne continuăm planul de dezvoltare, concentrând cea mai mare parte a acţiunilor noastre pe livrarea de produse din aluminiu cu valoare adăugată mare şi foarte mare, pe pieţe exclusiviste, în care calitatea produselor şi constanţa livrărilor sunt factori-cheie”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO.

„Anul trecut, am continuat să investim masiv în tehnologie de ultimă generaţie, care va contribui la realizarea obiectivului nostru de a creşte producţia de produse din aluminiu de înaltă calitate, în concordanţă cu cererea clienţilor noştri. Această strategie nu doar că ne ajută să ne îndeplinim obiectivele financiare, dar consolidează, de asemenea, poziţia noastră în industria aerospaţială şi auto”, a adăugat Marian Năstase.

În 2018, cotaţia medie a aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME) a atins 2.110 USD/tonă, un nivel în creştere faţă de 2017, când s-a situat la 1.969 USD/tonă, datorită unei cereri mai mari pentru produsele din aluminiu. În aceste condiţii, cifra de afaceri a Grupului a crescut, în 2018, la 2,98 miliarde de lei, de la 2,73 miliarde de lei, în 2017. Vânzările de aluminiu primar către terţi au crescut, anul trecut, la 1,25 miliarde de lei, de la 1,15 miliarde de lei, în timp ce vânzările de aluminiu procesat s-au situat, în 2018, la 1,38 miliarde de lei, o uşoară scădere faţă de nivelul de 1,40 miliarde de lei înregistrat în 2017.

Profitul brut preliminar al Grupului s-a situat, în 2018, la 670 de milioane de lei, faţă de 688 de milioane de lei în anul precedent. Profitul net al perioadei raportate a fost de 233 de milioane de lei, faţă de 391 de milioane de lei în 2017.
Datorită rezultatelor pozitive înregistrate atât în 2017, cât şi în 2018, ALRO a realizat investiţii semnificative pentru a-şi menţine obiectivul strategic de a ajunge la o capacitate de producţie de 120.000 de tone de aluminiu procesat, până în anul 2022. În acelaşi timp, ALRO consideră că este important să recompenseze încrederea acţionarilor săi şi a continuat să distribuie dividende, ori de câte ori Compania a înregistrat profit. Astfel, în 2018, Compania a distribuit dividende în valoare de 382 de milioane de lei, din care 318 milioane de lei reprezintă profit net realizat de ALRO în 2017 şi 64 de milioane de lei reprezintă rezultat reportat din anii anteriori, rezultând, astfel, un dividend brut de plată de 0,53523 lei/acţiune. Tot în cursul anului trecut, AGA a aprobat, pe 13 decembrie 2018, distribuţia de dividende către acţionari în valoare totală de 327 de milioane de lei, din care 203 milioane de lei reprezintă profit net realizat de ALRO în perioada de nouă luni 2018 încheiată la 30 septembrie 2018 şi 124 de milioane de lei reprezintă rezultat reportat din anii anteriori, rezultând un dividend brut de 0,45756 lei/acţiune, plătibil începând cu 18 ianuarie 2019.

În 2018, Grupul ALRO a continuat programul său de investiţii pe termen lung, pentru a creşte calitatea şi mixul produselor, cu focus pe produsele cu valoare adăugată mare („PVAM”) şi foarte mare („PVAFM”). Prin urmare, Grupul ALRO a implementat programe de investiţii în tehnologii de o înaltă eficienţă şi în echipamente care, se estimează că vor genera o diminuare a costurilor de producţie, extinzând gama de produse şi îmbunătăţind calitatea acestora şi nivelul de satisfacţie al clienţilor.

Astfel, a fost modernizat laminorul la rece nr. 2 şi au fost înlocuite parţial componente ale cuvelor de electroliză, pentru a susţine nivelul de producţie bugetat. Mai mult, Grupul a continuat proiectele de investiţii în cercetare dedicate infrastructurii necesare aplicaţiilor industriale de înaltă calificare şi a tehnologiei hidroxidului de aluminiu (uscată şi umedă), care sunt co-finanţate de Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. Acest program a fost aplicat şi pentru îmbunătăţirea eficienţei operaţionale în cadrul ALUM.

Anul trecut, acţionarul majoritar, Vimetco N.V. împreună cu acţionarul Conef S.A, au derulat o ofertă de vânzare de tip plasament privat accelerat, a unui pachet de acţiuni ALRO, reprezentând un procent cumulat de aproximativ 33,77% din capitalul social al Companiei. În urma acestei tranzacţii, structura acţionariatului s-a modificat după cum urmează: Vimetco N.V. continuă să fie acţionar majoritar, deţinând 54,19% din acţiuni; Pavăl Holding are 23,21%; Fondul Proprietatea deţine 10,21% şi deţinerile altor acţionari minoritari sunt de 12,39%. ALRO consideră că această tranzacţie, cel mai mare plasament privat de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti din 2018, va aduce beneficii pe termen mediu şi lung atât Companiei, cât şi investitorilor săi, îmbunătăţind semnificativ lichiditatea şi vizibilitatea Companiei pe piaţa de capital, datorită creşterii numărului de acţiuni liber tranzacţionate.

Aceste rezultate financiare preliminare nu sunt auditate. Prin urmare, declaraţiile finale auditate aferente anului 2018 ar putea fi diferite faţă de cele incluse în prezentul comunicat de presă.

Cifrele incluse în acest comunicat de presă sunt raportate conform Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 2844/2016, care este în concordanţă cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate de Uniunea Europeană, cu excepţia IAS 21„Efectele variaţiei cursurilor de schimb valutar” cu privire la moneda funcţională.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...